fbpx
projektek

A Budapest Bike Maffia projektje a hajléktalanszállók növénytermesztő lakóival, palántákkal, fűszerekkel és életcéllal.

Az ötlet 

A Bike Maffia önkéntes szakemberek bevonásával 2018-ban olyan kísérleti veteményeseket alakított ki négy szálló kertjében, ahol a lakók a kezdeti betanítás és az ültetés után maguk gondozhatják és nevelhetik zöldségeiket. Ezek később a mindennapi ételük fontos és egészséges kiegészítői lehetnek, de itt nem csak néhány szár ruccoláról van szó.

A növények napi szintű gondozása egy olyan feladat, amit komolyan lehet és komolyan is kell venni. Ez sok lakónak örömforrás – visszaadja a korábbi életük felépítését: feladat, munka, eredmény.  

„Cél nélkül élni nem is élet. Az ember nem nagyon gondol ebbe bele, hiszen minden nap ezer célunk van: időre beérni a munkahelyre, jól teljesíteni, időben hazaérni a családhoz, edzeni, gyereket nevelni…De akinek nincs célja az valójában csak létezik, nem él. Na, ezen akartunk változtatni.”
– mondja Havasi Zoltán, a BBM vezetője.

„Itt, a Táblás utcában alapvetően két életutat ismerünk. A mi szállónkon sok olyan lakó él, akinek van állása –egy önálló lakást egyszerűen nem tudnak kigazdálkodni, ezért élnek átmeneti szállón. De vannak kisnyugdíjasok is, és olyan emberek, akiknek több tíz éve nincs feladatuk.”  – nyilatkozta a Táblás utcai otthon vezetője

Miért fontos?

A Seeds4Hope nem csak kedves és innovatív kezdeményezés. A szállók lakóinak napi szintű feladatot és célt ad, cserébe pedig egészséges és tápláló alapélelmiszereket. A jellemzően rossz környéken lévő szállók jellemzően csúnyácska udvarait is rehabilitálhatja és visszaadhat egy zsebkendőnyi természetet a külvárosnak. A majd fűszert rendelő vendéglők pedig egy jó ügyet támogathatnak úgy, hogy ők maguk is jól járnak.

Nagyon tetszett! Nekem alapból felüdülés picit kiszakadni a belvárosi sötét kis lakásból, pláne ha ezt még jó társaságban tölthetem. A főszervező is ügyesen levezényelte az akciót. Míg mi a fákkal és a komposztálóval foglalkoztunk, a hölgyek csodás paprikás krumplit dobtak össze. Voltak segíteni a Bátor tábortól is, velük is nagyon jót beszélgettem és ha lesz lehetőségem segítek majd nekik is. Ugyan a szálló lakóinak egy része közömbös volt velünk, azért közülük is páran lelkesen segítettek és ebéd közben egy jó hangulatú beszélgetésben lehetett része mindenkinek. Ami pedig a lényeg: szeretettel gondolok vissza erre a napra, jó, hogy rátaláltam az eseményre és egy átlagos punnyadós vagy bulizós szombat helyett valami értelmeset csináltam. Úgyhogy köszönöm a lehetőséget és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is felbukkanok ilyen eseményeken.” – emlékezik vissza első seeds4hope akciójára egy újonc önkéntes.

Eddigi eredmények 

A 2018-ban indult projekt évről évre egyre jobban teljesít. A kezdeti kettő szálló helyett ma már 4 intézmény ad otthont a remény magjainak. Lehetőségeiktől és adottságaiktól függően a növények rehabilitált talajban, nagyméretű veteményes ládákban, vagy idéntől akár vertikális kertekben is élhetnek. A korábbi évek a szakértői segítség miatt mind sikeresek voltak, alapvető és különlegesebb zöldségek is teremtek. A szállók lakói lelkesen és szeretettel végzik a napi teendőket a növények körül, sőt elkezdte őket érdekelni a kertészkedés.

“Belejöttünk. Azelőtt gyári melós voltam, utána hajléktalan. most a szállón az interneten nézzük, mit kéne még fejleszteni a kerten.” – Mondja Palotás Tibor, a fóti úti szálló lakója, a kert főgondnoka.

Tervek 2021-re

Idén is folytatódik és fejlődik a növény-projekt.
A Budapest Bike Maffia 2021-ben további két szállót von be a Seeds4Hope programba. Idén az alapvető zöldségek és fűszerek mellett a gombatermesztés is szerepet kap, a lehetőségektől függően pedig a megrendeléseket kielégítő fűszertermesztés is beindulhat kis éttermek számára. Az intézmények ennek bevételéből további fejlesztéseket terveznek.   

Hogyan támogathatod?

A projekthez alapvetően minden adott: felkészült önkéntes szakértők, dolgozni akaró emberek, használható területek. De a negyedik alappillér kiemelten fontos, ha van anyagi háttér, amiből magokat, termőföldet, ládákat, eszközöket vásárolhatunk, ez egy vég nélkül fejleszthető kezdeményezés, ami idővel gyerekotthonokban, javítóintézetekben is elültethető.

Ehhez viszont nélkülözhetetlen az a támogatás, amit a személyi jövedelemadók 1%-ának felajánlása jelent. Ha segítetek, ilyen projektekkel is segítünk a rászorulókon és a nehéz körülmények közt élőkön. 

Adományodat a Bike Maffia Egyesületnek ajánlhatod fel.
Adószám: 18596856-1-42