fbpx
projektek

Projektünk egy kora tavasztól őszig futó közösségi kiskert program, melynek célja, hogy a hajléktalanszállók lakói friss, vitamindús, bio zöldségekhez jussanak. Méghozzá nem is akárhogyan, hanem úgy, hogy ezeket ők maguk termelik meg. 

A projekt hat hónapja alatt a hajlék nélkül élők megtapasztalhatják, hogy a befektetett munka szó szerint meghozza a gyümölcsét. A termésen túl a program fontos eredménye, hogy a hasznos szabadidőeltöltés egyik lehetséges módját kínálja a szállók lakói számára, ezzel aktivizál, inspirál, felelősségvállalásra ösztönöz, közösséget teremt, célokat ad.

Projektünkhöz minden évben nagy számban csatlakoznak önkéntesek. Szükségünk is van a segítségükre. Kora tavasszal magokat osztunk ki közöttük, amelyekből a szobák melegében, az éjjeli fagyoktól védetten palántákat nevelnek.  Ehhez hasznos információkat adunk számukra önkéntes kertészünk segítségével. A palántákat végül velük és a hajlék nélkül élőkkel közösen ültetjük ki a szállók kertjeibe. A közös ültetés jó alkalom arra, hogy az önkéntesek és az intézmények lakói találkozzanak, beszélgessenek, időt töltsenek el együtt. Az önkéntesek betekinthetnek az intézmények mindennapjaiba, megismerhetik a lakók környezetét. A kiskertek gondozása pedig már a lakók feladata. Ebben a helyi szociális munkások segítik őket, egy-egy szállón még főzőklub is alakult a projekt mentén.

Együttműködő partnereink:
a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei)  
a Menedékház Alapítvány
a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete 

Külön köszönet a kiemelkedő támogatásért:
az Oázis Kertészetnek, 
a Complexpressnek, 
a Lush-nak,
a Zöldboltnak, 
és a Hartmann-Rico Magyarország Kft-nek

A csapat:

Balassa Betti – projektvezető, kertész
Takács Viktória – projektkoordinátor

Ha kérdésed van a projekttel kapcsolatban, keresd Bettit a betti.balassa@bikemaffia.com email címen!

Önkéntesként kora tavasszal csatlakozhatsz a projektbe. Figyeld önkéntes felhívásainkat a weboldalunkon és a Budapest Bike Maffia, illetve a Seeds4Hope Facebook-oldalán!

Fotó: Halász Júlia