Összefogás az Ukrajnából érkező menekült emberekért 

Rengetegen érkeznek hozzánk Ukrajnából a háború elől menekülve és elemi kötelességünk a saját eszközeinkkel segíteni nekik is, miközben persze nem feledkezünk meg az eredeti vállalásainkról sem és megyünk tovább a korábbi projektjeinkkel.

Folyamatosan keressük a rövid- és hosszútávú támogatási lehetőségeket, állandó kapcsolatban vagyunk a menekülteket elszállásoló intézményekkel és a határ menti településekkel, hogy mindig ott segíthessünk, ahol a leginkább szükség van rá.

Nagyon köszi minden eddigi támogatást, hatalmasat mentünk már eddig is, de arra kérünk titeket, hogy tartsatok ki, mert még ki tudja meddig lesz szükség a segítségünkre!

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy mi mindent tettünk eddig február óta és milyen terveink vannak az Ukrajnából érkezett emberek megsegítésére a továbbiakban, görgess lejjebb, mert itt minden infót megtalálsz!

MI TETTÜNK EDDIG?

ADOMÁNYGYŰJTÉS

A háború kitörésének másnapján azonnali adománygyűjtésbe kezdtünk az Age of Hope-pal közösen, hogy felkészülve várjuk a határon az első hullámot és mintát mutassunk a teljes civil szektornak. Összesen 20 tonna (!) adomány gyűlt össze (élelmiszer, baba-mama dolgok, hálózsákok, higiéniás termékek stb.), amitől mi is dobtunk egy hátast, mert ekkora összefogásra ilyen gyorsan, bizony mi sem számítottunk.

A háború kezdete óta napi szinten közel 80 önkéntesünk foglalkozik az információ-áramoltatással, az adományok logisztikájával és az önkéntesek koordinációjával.

AZ ELHELYEZETT MENEKÜLTEK ÉLELMEZÉSE ÉS KOMFORTJÁNAK NÖVELÉSE

A Magyarországon elszállásolt menekültek és az őket elhelyező szervezetek számára folyamatosan élelmiszert, tisztító- és tisztálkodószereket, műszaki cikkekek, használati eszközöket stb. és információt szállítunk.  

EGYÉB SZERVEZETEK ANYAGI TÁMOGATÁSA

Március első hetében 10 millió forintot ajánlottunk fel olyan szervezeteknek, akikre extra terhet ró az Ukrajnából érkezett emberek elszállásolása és támogatása, de anyagi vagy épp emberi erőforrás hiánnyal küzdenek.

Akiket támogattunk az első etapban: Rejtett Kincsek Down Egyesület, Menedékház Alapítvány, Autisták Országos Szövetsége, Alternatív közösségek Egyesülete

JELENLÉT A KELETI PÁLYAUDVARON

A Magyarországra érkező menekülteknek és az őket fogadó szervezeteknek átfogó segítséget nyújtottunk anyagilag, erőforrásban és kommunikációban.

1 millió forint értékben vonatjegyeket és taxit biztosítottunk azoknak az ukrán embereknek, akiknek támogatásra volt szüksége a továbbutazáshoz.

Élelmiszert szállítottunk a pályaudvaron lévő szervezeteknek (Magyar Vöröskereszt, Kátfarkú Kutyapárt).

Nagy elérésű kommunikációs csatornáinkon napi szinten informáltuk a lakosságot és cégeket az éppen aktuális pályaudvari gyűjtésekről.

ÁTFOGÓ KOMMUNIKÁCIÓS STRATÉGIA

Gyors reagálásunknak és szervezetünk fejlett kommunikációs szintjének köszönhetően a lakosságot, a szervezeteket, a cégeket és a sajtót is igyekeztük tájékoztatni, hogy releváns módon vehessék ki a részüket a menekültkrízisből.

Folyamatos tartjuk a kapcsolatot más szervezetekkel, hogy összeérjenek az információk és teljes képet kapjunk mindig az aktuális helyzetről.

MIT TERVEZÜNK MÉG?

AZ ELHELYEZETT MENEKÜLTEK ÉLELMEZÉSE ÉS KOMFORTJÁNAK NÖVELÉSE

A következő hónapokban több tízmillió forint értékben támogatjuk az elhelyezett menekültek ügyével foglalkozó szervezeteket és emberi erőforrást is biztosítunk az anyagi támogatás mellett a beszerzésre, logisztikára és információáramlásra.

20 millió forint értékben két hónapon át heti rendszerességgel vásárolunk olyan ukrán családoknak, akiknek ugyan fedél van a fejük felett, élelmet azonban nem biztosítanak nekik.

A HATÁRMENTI TELEPÜLÉSEK TÁMOGATÁSA ITTHON ÉS UKRAJNÁBAN

A Ford Magyarország biztosított számunkra (több szervezettel közösen) egy Ford Rangert, mellyel minden héten a magyar és az ukrán határmenti településekre juttatunk el hiánycikkeket. Két hónapig heti egyszer szállítunk ellátmányt összesen 15 millió forint értékben

MENTŐAUTÓKAT VESZÜNK ÉS ADUNK ÁT UKRÁN SZERVEZETEKNEK

Négy darab mentőautót vásároltunk a közelmúltban, melyeket szervizelünk és rendbe rakunk, majd menetkész papírokkal ukrán szervezeteknek adunk át.

TOVÁBBI SZERVEZETEK ANYAGI TÁMOGATÁSA

Sokan adományoztatok nekünk az elmúlt hetekben, mi pedig igyekszünk a lehető leghasznosabban elkölteni ezt a pénzt. 

Továbbra is napi szinten látjuk, hogy több olyan szervezet is van, akik azonnali megoldást tudnak biztosítani menekülteknek, de anyagi vagy emberi erőforrás hiánnyal küzdenek, ezért igyekszünk támogatást nyújtani nekik. Az anyagi támogatást természetesen olyan szervezeteknek adjuk, akik már megszerzett tapasztalatuk alapján megbízhatóan használják fel az összegeket. 

MENEKÜLT GYEREKEK TÁBOROZTATÁSA

Gyermektáboroztatással foglalkozó szervezetekkel közösen gondolunk az itt letelepedett menekült családokra és gyermekeikre. Közös gondolkodással és a támogatásunkkal kifejezetten számukra kitalált programmal készülünk nekik (anyanyelvi programok, a krízis feldolgozására alkalmas módszertanok, szülőket támogató programok).