fbpx
akciok

Vajon jól ítélünk meg másokat? Helyes-e az első gondolatunk? Jó-e az, ha sztereotípiák alapján, negatívan bíráljuk azokat, akik kénytelenek az utcán élni…

Közülük sokaknak óriási szerencsére és rengeteg segítségre volna szükségük ahhoz, hogy újra méltóan élhessenek. Belegondolunk-e abba, hogy milyen világot élünk, amikor a hajléktalan embereket az utca tartozékainak látjuk, átlépünk felettük vagy elmegyünk mellettük, esetleg meg is ítéljük őket? “Mindenki kizárólag maga tehet a sorsáról, mindenki annyit ér, amennyije van…” Sokkal inkább az a rendszer és gondolkodás helytelen, amiben és amivel élünk, látjuk a segítségre szorulókat, de nem cselekszünk. Mi több, még bűnözőként is tekintünk rájuk… Az országnak végre az összefogásról kellene szólnia, mert óriási a krízis. Szétszakítottak minket, megosztottak lettünk, fröcsögünk, haragszunk, panaszkodunk és csak megyünk félvakon előre, megyünk mint a birkák.

2014-ben ezen gondolatok mentén indultunk el, amikor kitaláltuk a “Megyünk, mint a bír(k)ák” akciót. Mindenkinek vannak pozitív tulajdonságai, készségei, mutassuk meg ezeket, nézzük ezzel a szemmel a világot! Budapesten, a Batthyány Téren, minden arra járó – kortól, nemtől, lakhatási körülménytől, bármitől függetlenül – ráírhatta egy jó tulajdonságát vagy készségét egy táblára, amellyel lefotóztuk. Milyen más is így a világ… Nem lenne jobb a pozitívumok felől kezdeni az “ítélkezést”? Rajtunk múlik.

Kíváncsi vagy az összes tulajdonságra? Itt megnézheted a galériánkat.