fbpx
akciok


Kik segítenek a kőkemény budapesti mínuszok idején azoknak, akik hajléktalanszállón, átmeneti szállón vagy éppen az utcán élőkön? Ki ad nekik takarót, meleg ruhát, zseb-, kéz- és lábmelegítőt, izolációs fóliát? A Budapest Bike Maffia.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma adhat ki “Vörös kód” veszélyjelzést akkor, ha az éjszakai hőmérséklet -10°C fokig, vagy az alá süllyed. Ilyenkor az ember kétszer is meggondolja, hogy kilépjen-e az utcára, hiszen ez már nem kényelmetlen, hanem a veszélyes hideg kategóriája. Az utcán élők ilyenkor vannak a legnagyobb veszélyben, a Budapest Bike Maffia pedig ilyenkor bringázik legnagyobb számban a városban.

“Folyamatosan monitorozzuk az aluljárókat, kapualjakat és minden olyan helyet, ahol hajléktalan emberek meg szoktak húzódni. A szokásos szendvicseken és folyadékon kívül ilyenkor viszünk magunkkal sok forró teát is, hogy felmelegíthetssük az utcán élőket.” – mondja Havasi Zoltán, a BBM vezetője.

A szokásos, heti kétszer megszervezett Vitamin Kommandóhoz képest ilyen időszakokban minden este kint vagyunk a városban. Ruhagyűjtéseket szervezünk, hogy télikabátokkal, sálakkal, sapkákkal, kesztyűkkel valamint takarókkal tudjuk segíteni a rászorulókat – az átmenetileg szállókban élőket, a nappali melegedőn meghúzódókat és az utcán lakókat is.

Ez egy nagyon embert próbáló időszak az önkénteseknek is: iszonyú hideg tud lenni a biciklin, de tudjuk azt, hogy ha mi nem segítünk, a hajléktalan embereknek tragikusan nehéz átvészelni akár egy éjszakát is minusz tizenöt fokban. – Etlinger Marianna, a BBM önkéntese dideregve gondol vissza a legkeményebb téli éjszakákra.

Ilyenkor az önkéntes bringások a szokottnál is keményebb helyzetekbe kerülhetnek. Sok esetben láttunk olyan embereket, akik nem voltak felkészülve a hidegre, vékony kabátban plusz rétegek nélkül próbálták átvészelni az éjszakát, félig már megfagyva. Ha ilyen helyzetet látunk, azonnal értesítjük a mentőszolgálatot és az ellátórendszert, hogy közösen életet mentsünk.

Fel vagyunk szerelve kéz- és lábmelegítő betétekkel, izolációs fóliákkal, extra téli ruhákkal és kalóriadús, finom, vastag szendvicsekkel, valamint a szociális ellátóhálózat minden szereplőjével (szállók, menedékek, más önkéntes szervezetek és az OMSZ) folyamatos kapcsolatban vagyunk.

A pandémia ezt a törekvésünket is alaposan megnehezítette, mert nem csak a hideggel, de a fertőzésveszéllyel is küzdenünk kellett: a 2020-21-es télen maszkban, kesztyűben, az egészségügyi óvintézkedések teljes betartásával segítettünk a rászorulókon és mentettünk meg komoly bajba jutott hajléktalan embereket is.

Ahhoz, hogy a legzordabb hidegek (és a legkényelmetlenebb kánikulák) idején is segíthessünk, nélkülözhetetlen az a támogatás, amit a személyi jövedelemadók 1%-ának felajánlása jelent. Ha segítetek, ilyen és egyéb projektekkel is segítünk a rászorulókon és a nehéz körülmények között élő embereken.