fbpx
Gerilla piknikakciok

A bringás ételosztások alkalmával nem mindig van lehetőségünk arra, hogy hosszabban is elbeszélgessünk a rászorulókkal, több időt töltsünk velük, hiszen egy-egy alkalommal, pár óra leforgása alatt kb. 120-150 adag ételt osztunk ki. 

Ezért jött a Gerilla Piknik ötlete. 2015 augusztusában 18 alkalommal kerestünk fel hajléktalan embereket egy különleges akció keretében. Pokrócokat terítettünk le a “lakhelyükön” és meglepetés piknikeket rendeztünk. Háztáji ételeket és desszertet is vittünk magunkkal, mert valljuk, hogy mindenkinek szüksége van az egészséges, kiadós ételekre. De a legfontosabb mégis a közös étkezés, a közös időtöltés és az eszmecsere volt.

Fotógaléria az eseményről

Évek óta dolgozunk azon, hogy a hajléktalanokkal szembeni negatív előítéleteket csökkentsük. A Piknik remek alkalmat adott erre azoknak, akik részt vettek az akcióban. Többen is jelezték, mennyire pozitívan változott bennük a hajlék nélkül élő emberekről kialakult kép, így az esemény jelentősen enyhítette a hajléktalansággal kapcsolatos negatív megítélésüket. Emberi sorsokat láthattak és mélyebben tapasztalhatták meg ezeknek az embereknek a mindennapjait.

A projekt zárásaként egy fórumot is szerveztünk. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk, melyeket szerettünk volna átadni, célunk volt továbbá az is, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a hajléktalansággal foglalkozó civilek és a szociális szakmai szervezetek között. A BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei), a Budapest Bike Maffia és a Food Not Bombs vettek részt az eseményen.

 

 

A projektet a Norvég Civil Alap is támogatta.