projektek

BBM KERTEK – A Budapest Bike Maffia projektje a hajléktalanszállók növénytermesztő lakóival, palántákkal, fűszerekkel és életcéllal

Az ötlet 

2018-ban önkéntes szakemberek bevonásával olyan kísérleti veteményeseket alakítottunk ki négy szálló kertjében, ahol a lakók a kezdeti betanítás és az ültetés után maguk gondozhatják és nevelhetik zöldségeiket. Ezek később a mindennapi ételük fontos és egészséges kiegészítői lehetnek, de itt nem csak néhány szár ruccoláról van szó.

A növények napi szintű gondozása egy olyan feladat, amit komolyan lehet és komolyan is kell venni. Ez sok lakónak örömforrás – visszaadja a korábbi életük felépítését: feladat, munka, eredmény.  

„Cél nélkül élni nem is élet. Az ember nem nagyon gondol ebbe bele, hiszen minden nap ezer célunk van: időre beérni a munkahelyre, jól teljesíteni, időben hazaérni a családhoz, edzeni, gyereket nevelni…De akinek nincs célja az valójában csak létezik, nem él. Na, ezen akarunk változtatni.” – mondja Havasi Zoltán, a BBM vezetője.

Miért fontos?

A BBM Kertek projekt nemcsak egy kedves és innovatív kezdeményezés. A szállók lakóinak napi szintű feladatot és célt ad, cserébe pedig egészséges és tápláló alapélelmiszereket. A jellemzően rossz környéken lévő szállók jellemzően csúnyácska udvarait is rehabilitálhatja és visszaadhat egy zsebkendőnyi természetet a külvárosnak. 

Eddigi eredmények 

A 2018-ban indult projekt évről évre egyre jobban teljesít. Eddig összesen nyolc szálló mellett hoztunk létre kerteket és hat intézménynek adományoztunk palántákat vagy segítettünk be az ültetésbe.

Tervek 2022-re

Amellett, hogy szeretnénk a továbbiakban is legalább ilyen intenzitással segíteni a szállók lakóit a kertek gondozásában, nemrégiben gondoltunk egy nagyot (de egy igazán nagyot), hogy elkezdjük bevonni a rászoruló családokat is a zöldség- és fűszertermesztésbe. Ehhez persze területet, tudást és eszközt is biztosítunk nekik, hogy saját maguknak és eladásra is tudjanak termelni például a budapesti éttermeknek.

Hogyan támogathatod a BBM Kertek projektünket?

A projekthez alapvetően minden adott: felkészült önkéntes szakértők, dolgozni akaró emberek, használható területek. Ha van kedved, te is csatlakozhatsz hozzánk, nevelhetsz otthon palántákat, amit aztán közösen kiültetünk a szállók kertjébe, majd időnként visszamegyünk és besegítünk mi is a növények gondozásába.

Ha kérdésed van vagy te is szívesen kertészkednél velünk, írj Balassa Bettinek a BBM Kertek projekt vezetőjének (betti.balassa@bikemaffia.com) vagy keresd a BBM Kertek csoportot a Facebookon!