fbpx
projektek

A szülők szendvicset készítenek az iskolás gyerekeiknek –
ez nagyjából alap.
De mi lenne, ha eggyel több szendvics készülne, például a hajléktalanszállók lakóinak, a melegedőkben meghúzódó embertársainkak? A +1 szendvics projektünkben ben iskolások segítik a hajléktalan embereket plusz egy szendviccsel és így minden tanévben átlagosan 60.000 adag étellel támogatjuk a rászorulókat. 

Sulis szendvicsek

Az ötletünk nyomán a 2019/2020-as tanévben már 40 oktatási intézmény csatlakozott a +1 SZENDVICS projekthez az óvodáktól az egyetemekig.
Az alapgondolat egyszerű: az intézmények tanárai és diákjai,
valamint a segíteni akaró szülők szendvicseket készítenek a hajléktalanellátás legfontosabb intézetei, a hajléktalanszállók és melegedők számára, amellyel jelentősen hozzájárulnak a napi étkeztetéshez.

“2016 óta csináljuk, azóta, amióta a Budapest Bike Maffia elkezdte ezt a projektet.” – mondja Nagy Ilona Szakmai Koordinátor és Igazgatóhelyettes

Rájöttünk, hogy kellene csinálnunk az önkéntességgel foglalkozó Erasmus+ projektet, és tudtuk már tapasztalatból, hogy a gyerekekkel kajával foglalkozni, főzni az mindig jó. Ezért kerestük meg a Budapest Bike Maffiát és kezdtünk szendvicset készíteni a diákokkal.” – árulja el büszkén Rob Dawson, angoltanár és a Comserv koordinátora.

Tanulni, tanulni, tanulni

A projekt nem csak a rászoruló embereken segít. Rajta keresztül a kisiskolások és a tinédzserek is megtanulhatnak valami fontosat: a mindennapi megoldások léteznek, ők is tehetnek a nehéz sorsú emberekért.

„A Bike Maffia egyik célja  a kezdetektől az érzékenyítés volt: segítsünk a társadalom perifériájára jutott embertársainknak. Szeretnénk megmutatni, hogy a hajléktalanság egy megoldandó probléma, amit kicsi, alulról szerveződő kezdeményezések segítségével lehet enyhíteni úgy, hogy közben hathatósan aktivizáljuk a társadalmunk tagjait. Ilyen például a Vitamin Kommandó, amivel az utcán élőknek viszünk ételt, italt, egyéb fontos adományokat vagy épp információt, de ilyen a +1 szendvics is, ahogy az egy “kis” segítséggel közösen hatalmas hatást érhetünk el.
A segítségnyújtás nem korhatáros – bárki megteheti.
– mondja Havasi Zoltán, a BBM vezetője.

A terv 

2020-ban a koronavírus-járvány ezt a már négyéves kezdeményezést is keresztbe húzta: a digitális oktatás és a home office ellehetetlenítette a közös szendvicskészítést. Idén, 2021-ben újraindítjuk a programot, ehhez azonban az kell, hogy újra lelkessé tegyük a résztvevőket. Olyan „promóciót” tervezünk, amely meggyőzi a tanulókat és az iskolák dolgozóit arról, hogy a rászorulók segítése kampányszerűen kevés, hosszú távon, jó szervezéssel viszont egy értékteremtő, gondoskodó magatartás lehet. Szeretnénk a tanároknak olyan anyagokkal segíteni, amelyekkel hosszú távon is fent tudják tartani diákjaik érdeklődését és lelkesedését.

Segíteni jó

Felemelő élmény, hogy sok diák nagyon szívesen vesz részt a projektben. Lelkesen és lelkiismeretesen készítik a szendvicseket és átérzik a program súlyát: hetente egyszer olyanokra is gondolnak, akiket személyesen nem is ismernek, így az önzetlen segítségnyújtást élhetik meg.

„Az olyan néniknek és bácsiknak csinálunk szendvicset, akiknek nincsen háza. És szendvicse.” – nyilatkozza Milán, egy első osztályos segítő.

Miért fontos? 

A +1 SZENDVICS projekt egy hosszú távon fejleszthető kezdeményezés. Minél több iskola csatlakozik, annál több hajléktalanszálló, melegedő vagy egyéb, intézményben élő rászoruló számíthat napi szintű élelmezési segítségre. Egy tanévben átlagosan 60.000 adag ételt biztosítanak így a diákok, tehát a hatás az aktivizáláson múlik, a határ a csillagos ég. A diákok pedig egy tantermen-kívüli oktatásban részesülhetnek, amely nem csak a segítségnyújtás fontosságát tanítja meg.

Ehhez viszont nélkülözhetetlen az a támogatás, amit a személyi jövedelemadók 1%-ának felajánlása jelent. Ha segítetek, ilyen egyéb projektekkel is segítünk a rászorulókon és a nehéz körülmények közt élő embereken.