fbpx
projektek

Legyen #magasélet a hajléktalanszállón!

A Budapest Bike Maffia Szociális Szabadidőpark nevű progamja a hajléktalanszállón élő emberek életminőségét javítja. Közös projektekkel tesszük élhetőbbé és méltóbbá a mindennapokat, hogy könnyebben tudjanak visszacsatlakozni a társadalomba.

A hajléktalanszállókon élő emberek élete sok esetben eseménytelen. Vannak, akiknek állásuk van, ők kijárnak dolgozni, de sokan egész nap a szállón vannak, napjaikat bent, a szobáikban töltik, beragadva. Ezeknek az embereknek segítünk közös projektekkel, amik kicsalogatják őket a szabadba, célt és kézzelfogható, élvezhető eredményt adnak nekik.

“Az, hogy jó időben kiülhessen a kertbe beszélgetni, főzni, napozni, esetleg kertészkedni, szerintünk minden embernek jár, ha a saját otthonában, ha egy szállón él. Szeretnénk ezeket a lehetőségeket megadni a szállók lakóinak, de úgy, hogy a kivitelezésbe őket is aktívan bevonjuk. Így élvezhetik igazán a munkájuk eredményeit” – mondja Havasi Zoltán a Budapest Bike Maffia alapítója és vezetője.

A Táblás utcai átmeneti szállás kertjében indítottuk el a Szociális Szabadidőparkot (röviden csak Szabipark). Ebben az intézményben beteg hajléktalanok élnek, illetve mentálisan vagy fizikálisan sérültek; akik az épületből nem nagyon mozdulnak ki. A Szabipark kültéri tevékenységekre nyújt lehetőséget, amiért talán szívesen elhagyják az épületet, és nem azzal telik az egész napjuk, hogy bent fekszenek. Sokan szednek gyógyszereket folyamatosan, ezért a szabadidejükben passzívan pihennek. A parkkal sikerül olyan programokat kínálni nekik, amin egymással is tudnak időt tölteni, mozoghatnak és hasznos munkát végezhetnek. Ez a rekreációs terület egy olyan elgondolás – és most már valóság is -, amit az ellátórendszer nem tud biztosítani a lakók számára.

A “Táblásban” már telepítettünk pingpongasztalt, magaságyásokat létesítettünk, ahol a lakók fűszernövényeket nevelnek,  egy szakértővel pedig kemencét is építettünk, amiben kenyeret süthetnek maguknak. Csatlakozott egy szociális munkás is nemrég, aki kertész klubot fog indítani a lakókkal, így ez egy rendszeres kültéri program lesz számukra, aminek kézzelfogható haszna is lesz. 

“Az öngondoskodás jegyében fontosnak és szimbolikusnak gondoljuk a kenyeret: ha a szálló lakói tudnak maguknak kenyeret sütni, ezzel maguk is hozzájárulnak a minőségibb étkezéshez, mely magában hordozza az alkotás örömét is.” – mondja Tankó Éva, a Táblás utcai szálló vezetője.

A programban az önkéntesek is nagyon fontosak, eddigi két eseményünkön 10-10 fő dolgozott. A járványhelyzet persze ennek a kezdeményezésnek sem adott feltétlen zöld lámpát: a szálló lakóit nem tavaly nem vonhattuk be segíteni, de olyan is történt már, hogy a közeli lakótelepről megneszelték, mit csinálunk és jöttek segíteni ásni! 

Idén további fejlesztéseket tervezünk: petanque pályát, további kerti bútorokat, és esetleg egy kiülős kismedencét is építünk, valamint több szállót vonunk be.

Amint a COVID-helyzet engedi csapatépítős, érzékenyítős-főzős eseményt fogunk szervezni a Szabiparkba. Már vannak céges jelentkezők csapatépítésre, ami további fejlesztéseket tehet lehetővé.

A Szociális Szabipark csak egy a sok programunk közül, amelyekkel a rászorulókat segítjük. De minden programunk feltétele az az anyagi bázis, amiből élelmiszert, eszközöket, ruhát és például szaletli-alkatrészeket vehetünk.

Támogasd a Budapest Bike Maffiát, hogy minél több hajléktalan embernek és ellátó intézménynek segíthessünk!

Az adószámunk: 18596856-1-42