fbpx
projektek

A hajléktalanság egy állapot, egy élethelyzet, amibe sokan belesodródnak akár saját hibájukból, akár azért, mert a körülmények így hozzák. Ez az állapot – ha tartós -, jelentősen ronthatja a hajléktalanságban élők mentális egészségét, szociális készségeit, munkahelyi reintegrációs esélyeit.

Célunk, hogy olyan, közösségi aktivitást szolgáló teret hozzunk létre egy hajléktalanszállón, amely méltóbb, kellemesebb környezetet biztosíthat az ott élők számára. Az aktivitások erősítik a közösséget, így a közösség tagjainak szociális és megküzdési képességeit, ezenkívül motivációt, energiát, sikerélményt adnak, emelik az életminőséget, ezzel hozzájárulhatnak a többségi társadalomba való visszailleszkedés sikeréhez.

A BMSZKI (Budapesti Módszertani Szakmai Központ és intézményei) Táblás utcai szállóján alakítjuk ki azt a közösségi kertet, ahol a lakók  pihenhetnek, beszélgethetnek, kertészkedhetnek vagy sportolhatnak. Pingpong asztal, sakk- és kártyaasztal, petanque- és lengőtekepálya, szabadtéri főzőhely, grillező, szalonnasütő, növénytermesztésre egész évben alkalmas fóliasátor biztosítanak majd kikapcsolódási és sportolási lehetőséget, kínálnak hasznos időtöltést. (A tervek a megvalósíthatóság függvényében változhatnak.)

A szabadidőpark másodlagos célja, hogy a helyszínen CSR-programok, csapatépítő tréningek során egy-egy cég, vállalat vagy bármilyen egyéb szervezet munkatársai saját életterükben látogathassák meg a szállók lakóit, ha szeretnének a segítségükre lenni, vagy velük együtt közös aktivitást, közös programot szervezni. Terveink szerint a Budapest Bike Maffia Csapatépítés projektjének is ez a szálló lesz a helyszíne, ahol a vállalati önkéntesek és a lakók együtt főzhetnek, grillezhetnek, közben pedig egymást is megismerhetik.

A csapat:
Mátraházi Zsuzsa – projektvezető

Ha kérdésed van, keresd Zsuzsát (zsuzsa.matrahazi@bikemaffia.com)!

Fotó: Halász Júlia