Így reagáltunk a járványra.

Március 11-én három projektünket ( +1 szendvics, Ételmentés, Vitamin Kommandó) kellett leállítanunk azért, hogy a vírus terjedésének a legkisebb kockázatát is kiiktassuk a működésünkből. Ezeknek a programoknak a szüneteltetése havonta megközelítőleg 5000 adag élelmiszer kiesését jelentheti – az egyéb tárgyi adományok és a fizikai segítségnyújtás mellett – a szociális ellátásból, ezért át kellett állnunk egy újfajta működésre. Előtérbe helyeztük a logisztikát és a kommunikációt, és az adományok típusát tekintve, a jelenlegi helyzetben legideálisabbakat kellett választanunk.

A csapat nagy része otthonról dolgozik, de az adományok mozgatásában önkénteseink rengeteget segítenek.  Létrehoztunk egy csoportot, ahol állandó tagjaink mellett új segítőket is várunk.

Az elmúlt két hétben kialakítottunk egy nyitott adománypontot a Táblás Átmeneti Szállás és Nappali Melegedő kertjében. A szociális ellátás részére főként innen, a következőket juttattuk el: 

850 kg alma
17280 db 2 dl-es szűretlen, 100 %-os almalé
32800 adag multivitamin
1071 adag tisztítószer
6000 adag tartós élelmiszer és melegétel
takarók, maszkok, gumikesztyűk, fertőtlenítőszerek

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk és egyeztetünk az idősgondozással, illetve a hajléktalanellátással. Három hajléktalanszállót látunk el melegétellel, köszönhetően az Egészségkonyával közös Egy-tál-étel projektnek, illetve a Hokedlivel indított akciónak. A következő napokban 1200 db mosható és vasalható maszkot juttatunk el az ellátórendszerbe, illetve a következő hetekben ennek a többszörösét is, a beszerzési lehetőségektől függően. 

A megmozgatott adományok értéke az elmúlt két hétben hozzávetőlegesen mintegy 5 millió forint volt, a következő hetekben ez a tendencia biztosan marad vagy nőni fog. Az adományaitok értéke, melyeket a VitaminBoom! akcióra és élelmiszerre adtatok össze, elérte a 1,5 millió forintot. Első csomagként 1.300.000 Ft értékben vásároltunk/vásárolunk tartós élelmiszert, vitaminkészítményeket, maszkokat,továbbá melegételt főzettünk és adományoztuk az idősgondozásba, a hajléktalanellátásba, családok átmeneti otthonaiba és gyermekotthonokba.
A beérkezett adományokból folyamatosan vásárolunk, felmérve az intézmények éppen aktuális igényeit.  

Együtt dolgozunk továbbá a Magyar Vöröskereszttel, a legjobb tudásunk szerint támogatjuk a munkájukat.

A Bike Maffiával az elmúlt években kiemelten odafigyeltünk arra, hogy az ellátórendszer és a karitatív szervezetek mellett a különböző piaci szereplőkkel és cégekkel is jó viszonyt ápoljunk. Ennek hozománya, hogy kisebb-nagyobb vállalatokkal közösen tehetünk erőfeszítéseket a járvánnyal kapcsolatos problémák enyhítéséért a jövőben.

Az egészségügyben dolgozók mellett óriási erőfeszítéseket tesznek azok a szociális munkások, akik napi szinten, az egészségüket szintén kockára téve segítenek azokon, akik a nagy többség számára láthatatlanok és fokozottan veszélyeztetettek. Részünkről maximális respekt feléjük, és a jövőben is azon leszünk, hogy a legjobb tudásunk szerint segítsük a munkájukat.