Minden képzeletet felülmúlt a Budapest Bike Maffia és az AGE OF HOPE mai gyűjtőakciója

7 plafonig megrakott kisbusz és egy teherautó indult el ma a Gyáli útról az ukrán-magyar határhoz. A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope közös felhívásának elképesztő ereje volt. Rengeteg segíteni vágyó ember mozdult meg ma Budapesten, hogy adományokat hozzon a szervezet által megadott gyűjtőpontra. „Rengetegen érkeznek Ukrajnából közös határunkra és elemi kötelességünk saját eszközeinkkel segíteni.” – írta a Budapest Bike Maffia pénteken a facebookon közzétett felhívásában. A két szervezet összefogott és villámgyorsan reagált a kialakult helyzetre. Pénteken hajnalban már úton voltak Beregszászra, hogy feltérképezzék miben kell a segítség. Az ott tapasztaltak alapján lista született, amit a felhívás alatt folyamatosan frissítettek. Ma délelőtt 10-14 óra között lehetett a felsorolt adományokat leadni, de már 12-kor megkongatták a vészharangot – adománystopot írtak ki – mert feldolgozhatatlan mennyiségű hasznos holmi gyűlt össze. Ekkor több adományozó is úgy döntött, hogy saját autójával csatlakozik a határra tartó konvojhoz.

Szendvicsek, vitaminok, gyümölcslevek, tisztálkodószerek, takarók és izolációs fóliák. Főleg ezekre van most nagy szükség a határnál, mondták el az Age of Hope helyszínen lévő önkéntesei. „Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az Age Of Hope beregszászi és határmenti embereivel, hogy mire van szükség, miben tudunk a menekültek segítségére lenni. Az első etapban 500-500.000 forintot különítettünk el erre a célra. Péntek hajnalban elutazunk a határra és feltérképezzük a lehetőségeinket. Majd a terveink szerint naponta több száz adag ételt készítünk. “Szendvicsgyárat” nyitunk, ahol önkénteseink folyamatosan készítik az ételeket, főzzük a teát és igyekszünk biztosítani a hatékony segítséget.” – tette a Budapest Bike Maffia a szervezet FB oldalán pénteken.

A felhívás felrobbantotta az Internetet, több ezer ember döntött úgy, hogy kínzó tehetetlenségén így próbál meg enyhíteni és egyben segítséget nyújtani a határmentén várakozó ártatlan embereknek. Volt olyan adományozó, aki reggel egy sportboltban indította a napot, hogy megvásárolja a teljes készlet izolációs fóliát. Az eladó rákérdezett, hogy a Gyáli úton lévő gyűjtőakcióra viszi-e mert már csak pár darab van készleten, a többit ő maga vette meg, ugyanezzel a szándékkal. Végül az eladó hölgy adományát is a férfi szállította a megadott helyszínre. Egy apuka három kislányával indult el ma reggel vásárolni, hogy segítsen a bajba jutottakon. Amikor már közel voltak a pénztárhoz az egyik kislány elkérte a következő heti zsebpénzét, mert ő is szeretett volna csokoládét venni egy határon várakozó kislánynak. Felemelő és szívmelengető látvány volt, amikor egy másik apa hatalmas szatyrokkal és egy kislánnyal érkezett meg a gyűjtőpontra. Az öt év körüli kislány kezében egy darab sport szelet volt, amit jó szívvel helyezett az ekkorra már tornyosuló élelmiszerhalom tetejére.

Az egyik adományozó, amikor meghallotta, hogy sokkal több adomány érkezett annál, mint amire számítottak, felajánlotta a saját vállalkozásában használt furgonokat és maga is sofőrként pattant az egyikbe.

A nemes ügy segíteni vágyó hírességeket is megszólított. A kapuban Görög Zita irányította a csomagot hozó embereket, de hatalmas pakkokkal érkezett meg családjával Lilu is. Zárás előtt pár perccel Gryllus Dorka, Simon Kornél és Simon Soma is beadták a csomagjaikat, persze csak felváltva, mert a kis Áron ekkor épp alvásidejét töltötte az autóban. Eke Angéla, Pokorny Lia és Pumped Gabó is fel-feltűntek a tömegben, ők is órákig pakolták a csomagokat.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója így foglalta össze az esemény sikerét:

„Elképesztő. Sejtettem, hogy megmozdulnak majd az emberek, de nem számítottam ennyi mindenkire. Gyakorlatilag idevonzottunk egy Fradi-Újpest meccsnyi embert, rengeteg adománnyal. Nekik óriási köszi, nekem meg mennem kell pakolni, mert nemsokára indulunk.”