Tényleg ünneplés egy tivornya? Meglehet, de nekünk nem nagyon megy. Azaz, hogy így ebben a formában sosem ment. Az ok pedig egyszerű, ahogy a BBM önmagában elindult 10 évvel ezelőtt: segítsünk embereknek, de fűszerezzük meg egy jó kis városi bringázással. Vagy ha úgy tetszik, bringázzunk jókat a városban és közben adjunk neki plusz célt azzal, hogy segítünk másokon. 

Bárhonnan is nézzük, összetenni a frankót, a jót a hasznossal, még mindig nyerő párosítás. Így volt ebben a 10 napban is, ahol igyekeztünk bemutatni a BBM elmúlt 10 évét. Persze maradtak ki dolgok, de azt majd a 20 éves szülinapon, 20 napon át…

Hálásan köszönjük a civil adományozóknak, a magánszemélyeknek, a baráti társaságoknak és a cégeknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a 10 nap sikeres legyen és méltóképp, a rászorulók segítésével ünnepelhessünk!

Na de lássuk mit és miért csináltunk a 10 napban és kiknek köszönhetjük, hogy ez egyáltalán létrejöhetett.

1. nap: Az Emberi Jogok Világnapja

Na! Valahogy így kell indulnia egy szülinapnak!
A Holland Nagykövetséggel már hagyományszerűen hívjuk fel a figyelmet az Emberi Jogok Világnapján arra, hogy az egészséges étkezés alapvető emberi jog. Nem volt ez másképp idén sem.

Az önkénteseink megállás nélkül kentek, vágtak, csomagoltak, koordináltak és szállítottak, az éttermek dolgozói pedig sok-sok órán át főztek és csomagoltak. Mindezt azért, hogy ezen az estén legalább kétezer ember ne éhesen feküdjön le aludni. Mit 2000, hisz összesen egyetlen nap alatt több mint 2500 adag ételt sikerült biztosítani az utcán vagy intézményben élő, esetleg épp lábadozó embereknek. Az étel mellett pedig rengeteg gyümölcsöt, gyümölcslevet, takarót, sapkát, sálat vagy épp kesztyűt juttattunk el nekik.

Köszönjük Bombera Krisztinának, hogy elvállalta, nagykövete lesz ennek a napnak és a helyszínről tudósított az eseményről!

2. nap – A Szállóigék napja

Nekünk nem létezik olyan, hogy “hajléktalan”. Számunkra HAJLÉKTALAN EMBER létezik, hiszen mindenki mögött egy-egy sors, olykor szép vagy épp rengeteg nehézséggel tarkított élet rejlik. 

Kiválasztottunk négy embert, elmentünk hozzájuk a szállóra, beszélgettünk velük, filmet forgattunk, majd pólókat készítettünk az életük történetéből. Bemutattuk őket a Szállóige című filmünkben, valamint azt is megmutattuk, hogyan segíthetsz nekik te is egy-egy póló megvásárlásával.

A pólókat itt tudod megvásárolni: https://tinyurl.com/3rdrbr65

Köszönjük Tőrös Balázsnak, hogy elvállalta, nagykövete lesz ennek a napnak és köszönet az értékes gondolatokért!  

3. nap – Torkos Vasárnap

Vannak, akik jó eséllyel már soha nem juthatnak el olyan étterembe, ahol pincérek szolgálják fel a remekbe szabott ebédet és élőzene is szól a gyertyafény mellett.

Ezt a napot értük / nekik  találtuk ki. A Táblás utcai hajléktalanszálló ebédlőjét étteremmé varázsoltuk és kiváló fogásokat szolgáltunk fel a szálló lakóinak pincérekkel, akárcsak egy valódi étteremben. A háromfogásos menü mellett a koronát az élőzene tette fel. Felejthetetlen élmény volt a lakóknak és naná, hogy nekünk is!

Köszönjük Mautner Zsófinak, hogy elvállalta, nagykövete lesz ennek a napnak, végig velünk volt a programon, sőt, maga is felszolgálta a kitűnő ételeket!

4. nap – Éljenek a csajok! 

Sokan tudtok róla már, hogy a BMSZKI-val közösen egy nőgyógyászati rendelőt alakítunk ki kimondottan rászoruló és hajléktalan nők számára. Ezen a napon természetesen ezzel is foglalkoztunk, de úgy gondoltuk, kicsit fűszerezünk rajta. 

Az Éljenek a csajok! programunk azért jött létre évekkel ezelőtt, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a rászoruló nők helyzetére. A Konnektor Inkubátorházban igazi csajos workshopot tartottunk ezen a napon, ékszereket készítettünk közösen profi segítséggel, amelyet aztán becsomagoltunk mindenféle egyéb adománnyal együtt és karácsonyi ajándékként eljuttattuk a szállókon és anyaotthonokban élő hölgyeknek. 

Köszönjük Lilunak és Stanczel Adélnek, hogy nagykövetként vállalták, kiállnak a rászoruló nők mellett!

5. nap – Vitamin Kommandó Special 01

10 éve kiemelt figyelmet szentelünk az utcán élő hajléktalan embereknek, így a legrégebbi projektünket joggal rendeztük meg nem is egy, hanem mindjárt két napon.
Százával készültek a szendvicsek a 13. kerületi Vitamin Kommandó bázison, ami mellé takarókat, kesztyűket, sapkákat és sálakat juttatunk el hajléktalan emberekhez. És mivel ismét tetemes mennyiséget sikerült készíteni és gyűjteni, szép számmal jutott vacsora a melegedőkbe és a szállókra is. A bringás csapatunk az utcán kutatta az embereket, hogy adományt és információt szállítson ezek a hideg napokon is. 

Köszönjük Hajós Andrásnak, hogy elvállalta, nagykövete lesz ennek a napnak, mindvégig velünk volt, szendvicseket készített és a hidegben közösen tekert velünk!

6. nap – +1 szendvics nap 

A +1 szendvics gondolata nemesen egyszerű, de annál hatékonyabb adományozási forma.
Iskolás diákokat kérünk meg arra, hogy egy-egy nap egy héten, egy darab szendviccsel (vagy épp csokival, gyümölccsel, gyümölcslével) többet vigyenek magukkal a suliba és ajánlják fel hajléktalan embereknek, melyeket futárjaink segítségével melegedőkbe és szállókra szállítuk.

Az oké, hogy évközben is megy a +1 szendvics projektünk, de hogy most mindössze egyetlen nap alatt ennyi szendó jön össze, ennyi atom jó arc diák, tanár és szülő álljon bele a kezdeményezésünkbe, na olyan nem volt.  Összesen 23 (!) suli vett részt ezen a napon a gyűjtésben azért, hogy mások ne feküdjenek le éhesen.

Íme a számok lefelé kerekítve:  1650 szendó, 40 kg gyümölcs, kb. 30 kg csoki / édesség, keksz, 50 lityó gyümölcslé, plusz higiéniás termékek.  

Köszönjük Szentjobbi Krisztának, hogy elvállalta, nagykövete lesz ennek a napnak és segített hírét vinni a +1 szendvics akciónknak!

7. nap – Vitamin Kommandó Special 02 

Mert Vitamin Kommandóból egy héten egy nem elég! A csapat ráadásul túlteljesítette a két nappal ezelőtti teljesítményét, ezen a napon ugyanis több mint 900 adag vacsorát tudtunk kiosztani a rászorulóknak az egyéb adományok mellett.

8. nap – A Bike Maffia Kertek napja 

Az életünk egyik legfontosabb része, hogy célokat találjunk magunknak. Ez ad erőt, ez a trigger, hogy a hasznosság érzését kapjuk a mindennapokhoz. Mi azoknak segítünk, akik ezt a hasznosságot elvesztették vagy úton járnak az elvesztés felé. 

Éppen ezért évek óta hajléktalanszállók melletti területeket zöldítünk és kerteket építünk hajléktalan embereknek, hogy maguknak termeljenek ott zöldségeket, ezzel pedig elfoglaltságot és célt adunk nekik.

Aztán léptünk egy nagyot. Ezer négyzetméteren alakítjuk a zöldség- és fűszerkertünket, melyben rászoruló családok termelhetnek maguknak és mellette tudást adunk nekik a hidropóniás fűszernövény termesztésről. Ezzel a jövőben munkát adva fűszernövényeket termelünk, melyeket budapesti éttermeknek adunk el.

A termékeket LOKÁLISAN, teherbiciklikkel szállítjuk, így a modell szociális mivolta mellett szuperzöld is, hiszen sem a termelés, sem a logisztika nem hagy semmiféle ökológiai lábnyomot. 

A hidropóniás termelés a jövő évtől akár több ezer négyzetméteren működhet – jellegéből fakadóan erre felkészített pincehelyiségekben a napfénytől elzárva – sok családnak és családfenntartónak munkát biztosítva.

Ezen a napon a Konnektor Inkubátorházban bemutattuk a Fűszerkert koncepciónkat. A színpadon kivetítőn folyamatosan vetítettük a Kert látványterveit, a látogatók pedig közben önkénteseink segítségével tehettek egy kirándulást a fűszernövények ízeinek és illatának birodalmába. Míg az egyik helyszínen különböző teákat lehetett kóstolni, a másiknál illatról lehetett vakon felismerni a különféle fűszereket és gyógynövényeket, a harmadik helyszínen pedig magot lehetett vetni: salátát, petrezselyemet vagy épp mángoldot, amit a nap végén el is vihettek magukkal a látogatók.

Köszönjük Döbrösi Laurának, hogy elvállalta, nagykövete lesz ennek a napnak, hogy velünk volt a programon és a pozitív, természetességből fakadó életszemléletével emelte a nap fényét!

9. nap – A Százas buli napja 

Pozitív sokk.

Ha ez létezik, akkor az pont ilyen, mint a Százas bulinkon. És nemcsak azoknak, akiknek segítettünk ezzel, hanem nekünk is.

Egy csapat irtó jófej dobos, önkéntesek és szimpatizánsok, akikkel egy fél órás zenés-dobolós örömködés keretében elsétáltunk az első hajléktalan emberig. Azaz jelen esetben egy hajléktalan párhoz, akiket megleptünk. Papírpoharat kaptak tőlünk, amibe mindenki betett legalább egy százforintost és mellé figyelmet, törődést és egy ölelést adtunk.

Azok az emberek, akiken a mindennapokban sokan átnéznek, akiknek valamikor félresiklott az élete, most kb. 50 ember egyszerre figyelt rájuk és segített nekik. Nem is csoda, hogy sokaknál tört el a mécses. De ez ilyen.

És tudjátok nem is a pénz mértéke, mert “csupán” pár ezer forintról beszélünk, hanem az a “pillanatnyi” figyelem, az az érzelemcunami, ami abban a fél órában történt. Tudtuk, hogy meglepetés lesz, arra azonban kevésbé számítottunk, hogy ennyire mellbevágó lesz az élmény.

Köszönjük a Taiko Hungary Japándob Egyesületnek, a fantasztikus dobos csapatnak, hogy velünk voltak és biztosították a pazar hangulatot ezen a napon!

10. nap – Vitamin Boom

A  nap száma: 211.000! Tehát még egyszer: Kettőszáztizenegyezer adag vitamin!

Amikor 2020-ban beütött a pandémia, első dolgunk volt, hogy nagy mennyiségben juttattunk el vitaminokat a hajléktalanellátásba és az idősgondozásba. Az akkor 90.000 adagot jelentett. A vírus pedig a mai napig itt van velünk, bár lehet azt gondolni, hogy nincs, de ettől még van, ráadásul épp érkezünk meg a tél kellős közepébe, amikor kimondottan szükség van a C- és D-vitamin, valamint multivitamin készítményekre.

Sokan eljöttetek a gyűjtésünkre, adományoztatok, na és persze mi is vásároltunk. És akkor történt még valami, amit megint csak nem gondoltunk volna. A BioTech USA Magyarország is beleállt a gyűjtésbe és mintegy 200.000 adag vitamin ajánlottak fel a Vitamin Boom akciónkhoz, ezzel pedig 211.000 adag vitamin juttathatunk el a megfelelő helyekre. Horrorszám, egyszerűen hihetetlen!

A vitaminokat önkénteseink segítségével intézményekbe és persze az utcán élő hajléktalan embereknek is szállítottuk el az általatok hozott gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, édességgel, illetve takarókkal, meleg sapkákkal és kesztyűkkel együtt.

Köszönjük ESSEMM-nek, hogy kiállt az ügy mellett, hogy felhívta a hihetetlenül nagy és népes táborát az adományozás és a vitaminfogyasztás szükségességére!

10+1. nap – Bike Maffia szülinapi buli 

December 20-án zártuk a 10 napos akciónkat. Mivel a nulladik napon is volt programunk, így a 11. napra esett maga az agyelhagyós buli. Hát gyerekek… Parádésra sikerült! 

Egyrészt a Cake to go Budapest olyan tortát sütött, hogy konkrétan sajnáltunk belevágni, nagy-nagy köszi nekik, a Fish! pedig finoman szólva kb. lenyomta az év koncertjét, amiért nem győzünk elég  ̶h̶a̶l̶a̶s̶a̶k̶ hálásak lenni. Srácok giga köszi a hangulatért!

Elbúcsúztattuk Andyt, aki oszlopos tagja volt a Vitamin Kommandónak hazarepülése alkalmából és utána / közben csaptunk egy – reméljük mindenkinek – felejthetetlen 10. születésnapot!

Köszönet elsősorban az önkénteseknek, a támogatóknak, a partnereknek és a barátoknak, hogy velünk voltatok ezen napon és az előtte lévő 10 (11) napban, sőt, az elmúlt 10 évben is.
Köszi a Fish! zenekarnak, hogy beleállt ebbe a buliba és feltehettük a BBM tizedik évére a koronát!

ÉS AKKOR JÖJJÖN MINDENKI, AKINEK KÖSZÖNETTEL TARTOZUNK!

1. napi köszi:  

2. napi köszi:

 • Tőrös Balázs, hogy a nagykövetünk voltál és segítettél, hogy a Szállóige híre minél több emberhez eljusson!

3. napi köszi:

 • Jedermann – a finom ételekért és a felszolgálásért, na és persze azért is, hogy mindig mindenben mellettünk vagytok!
 • Mautner Zsófi, hogy a nagykövetünk voltál és még a felszolgálásba is beszálltál!
 • Darvas Kristóf és Szakál Tamás – a csodálatos harmonika és hegedűszóért az ebéd mellé 
 • Herber Anna és Páli Péter – a nap felelősei, akiknek köszönhetően mindenkinek ekkora élmény volt ez a nap!

4. napi köszi:

 • Stanczel Adél, a RÉS Alapítvány vezetője, hogy Liluval felhívtátok a figyelmet a rászoruló nők nehézségeire, problémáira
 • Freak Art Lab – az ékszerkészítő workshopért
 • Drogerie Markt Magyarország – a felajánlott higiéniás eszközökért
 • Erste Bank – a női csomagokba felajánlott csokikért
 • Varga Andi, Léránt Vera, Kis Kata – a nap felelősei, akik a helyszínen lévő csajokkal együtt sok-sok szállón élő hölgy napját tették boldogabbá!

5. napi köszi:

 • Hajós András, hogy a nagykövetünk voltál és közösen kentük és szállítottuk ki a szendókat
 • a Vitamin Kommandó rendszeres és alkalmi résztvevői, hogy vég nélkül kentek, vágtok, szeleteltek és csomagoltok és sosem lehet túl hideg vagy túl meleg nektek a bringázáshoz
 • Biroda Kft. – az anyagi támogatásért
 • Molnár András – a nap felelőse, akinek köszönhetően ezek a gigakommandók is éppen olyan flottul mentek, ahogyan a szokásos keddi és csütörtöki alkalmak

6. napi köszi:

 • Az alábbi iskolák diákjai, tanárai és persze nagy köszi a szülőknek is, hogy ennyi szendvicset és finomságot gyűjtöttetek:

Csillagház Általános Iskola
ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola
Zuglói Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskola
Babits Mihály Gimnázium
Hegedüs Géza Általános Iskola Hivatalos Oldala
BZSH Külkereskedelmi Technikum
BKSzC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum
Leövey Klára Gimnázium
Közgazdasági Politechnikum
Sashalmi Waldorf Iskola
Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium
Újbudai József Attila Gimnázium − hivatalos
Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium
Budapest VI. Kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola
BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum
Toldy Ferenc Gimnázium
II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
Városmajori Gimnázium Official
Corvin Mátyás Gimnázium
Lycée français Gustave Eiffel de Budapest
ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium
Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium

 • Óriási pacsi mindenkinek, aki ezen a napon segített elszállítani az iskolákban összegyűlt adományokat a rászorulókhoz: Mariann, Gyula, Miri, Anna, Zoli és Attila
 • Ferencz Detti – a nap felelőse, aki a +1 szendvics csapatával együtt elképesztően jól összehozta ezt a napot!

8. napi köszi:

 • Döbrösi Laura, hogy a nap nagykövete voltál és egész nap velünk voltál az eseményen
 • Slezák Évi – aki a teák szakértője volt
 • a Grünn csapata – akik a csírák és a mikrozöldek szakértői voltak ezen a napon
 • Balassa Betti – a nap felelőse, aki egészen hihetetlen energiával tolja a BBM Kertek szekerét!

9. napi köszi:

 • Taiko Hungary Japándob Egyesület – a fantasztikus hangulatért
 • Hivatal Kávézó – az E.T.-kért és az alapozásért

10. napi köszi:

 • ESSEMM, hogy a nap nagykövete voltál és hírét vitted a Vitamin Boom akciónknak
 • Biotech Hungary Kft. – az egészen elképesztő mennyiségű vitaminért
 • Herber Anna és Mátraházi Zsuzsi, a nap felelősei, hogy megszerveztétek a gyűjtést és ennek a rengeteg vitaminnak és gyümölcsnek a megfelelő helyekre való eljuttatását
 • Tőkés Gabi és Fülöp Eszter – a sok-sok pakolásért
 • Szalanics Zoli – a sok bringás szállításért

11. napi köszi:

 • FISH! – a remek koncertért és a hangulatért, ennél vagányabb hétfő esténk már régen volt
 • Cake To Go Budapest – az elképesztő tortákért, amik nem is lehettek volna ennél maffiásabbak

VÉGEZETÜL PEDIG HATALMAS KÖSZI ÉS PACSI AZ ALÁBBI CÉGEKNEK, AKIK TÁMOGATTAK MINKET:

BNP Paribas
TEN
TED Danubia
EDIMART
Boneshaker
ManituSolar
Opinion Builders Kft.
Movementality
FleishmanHillard Café Kft.
Fine Heart Custom Ink
Prop Club