Ahogy a pénteki bejelentkezés során ígértük, jövünk egy összefoglalóval az elmúlt hét történéseiről. Újabb szuper együttműködések és egy rekord is született, de sorban írunk mindent.

A Vitamin Kommandó megint mozgásban, ugyan egyelőre csak kis létszámban, de szerdán és pénteken újra az utcákat járják.

Remek hír, hogy időközben a Piroska Kommandó futárokból álló csapata is becsatlakozott, ők csütörtökönként segítenek az osztásban. Sűrű a programjuk, az étel mellett maszkok szállításában is közreműködnek. Könyökpacsi srácok – együtt sokkal több rászorulóhoz vihetünk élelmiszercsomagot!

Egy rekord is jutott a hétre, már több mint 50 000 adag vitamint osztottunk ki a veszélyhelyzet kihirdetése óta! Ennek egy jelentős része céges adományokból, másik része pedig magán adományozók segítségével gyűlt össze.

A Celanese Magyarország évek óta támogatja munkánkat,  nekik köszönhetően most 200 ezer Ft értékű tartós élelmiszer adománnyal segíthettük  az Oltalom Karitatív Egyesületet. Hogy ez mit jelent számokban? Rengeteg emailt, közel egy hónapnyi egyeztetést, ennek az eredmény a 25 l étolaj, 100 kg (200 csomag) tészta, 50 kg rizs, 60 kg krumpli és 30 kg füstölt hús.
Ez elsőre soknak hangzik, de amikor több száz ember étkeztetéséről van szó, akkor ez nagyjából három-négy napra elegendő mennyiség, melyet még az Oltalom konyhája is kiegészít alapanyagokkal.

Egy rendhagyó találkozásra is sor került a Táblás utcai szálló parkolójában, ahol még március elején vertük fel adománygyűjtő-sátrunkat. Az UID Magyarország török civil szervezet munkatársai adományokkal megrakodva érkeztek, hoztak 50 db maszkot, 84 karton ásványvizet, ami nagy kincs az utcán élők számára, tisztítószereket és ami egyértelműen a legnagyobb sikert aratta – három tálca baklavát. Nem mellesleg 200 ezer Ft pénzadománnyal is segítettek, amiből újabb adag élelmiszert vagy fertőtlenítőszert tudunk vásárolni, attól függően, hogy hol és mire van szükség. 

Az UID tagjai a segítünkegymásnak.hu oldal segítségével találtak ránk. Köszönjük, hogy felvették velünk a kapcsolatot! 

Az anyák napja idén sem maradhatott el, 400 csomagot állítottunk össze és osztottunk szét többek között anyaotthonokban, átmeneti otthonokban, illetve hajléktalan ellátásban élő anyák és nagymamák számára.  

A Vöröskereszt ajándékából, a 6500 db Sportszeletből az Anyák napi csomagok mellett a szállók többi lakójának és az utcán élőknek is jutott. Igazi kedvenc, ami mindenhol siker.
Ha legközelebb találkozol egy hajlék nélkül élővel, és szeretnél neki kedveskedni, gondolj arra, hogy egy szelet csokoládé mindig jó ajándék.

Akiknek segítettünk: 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza – Zuglói Családok Átmeneti Otthona, Utcáról Lakásba Egyesület, Jó Pásztor Anyaotthon, BMSZKI intézményei, Kontúr Közhasznú Egyesület / Hős utca, Konkáv Közösségi tér és Prevenciós Műhely, Oltalom Karitatív Egyesület

Nagyon nagy köszönet a Karantén Kantin szakácskönyv alkotóinak, ugyanis az ő felajánlásukból tudtuk megvásárolni a csomagokhoz szükséges hozzávalókat – kávét, csokit, kekszet, bioszörpöt, gyümölcslevet, tésztát és bolognai szószt. Azért külön pacsi, hogy Anyák napja alkalmából ők is gondoltak a frontvonalban dolgozó orvosokra és nővérekre, akik erőn felül dolgoznak mindannyiunkért!
600 csomagot állítottak össze az egészségügyben dolgozók számára, többek között kovászos cipóval kedveskedtek, melyeket a város legjobb pékjei sütöttek.

Ez volt az elmúlt hetünk, és folytatjuk tovább! Az eddigi tapasztalatok alapján arra kell készülnünk, hogy egyre többen kerülnek az utcára, főként olyanok, akik eddig is már a hajléktalanság peremén egyensúlyoztak. A járvány következtében viszont önhibájukon kívül elvesztették állásukat, és nem tudják tovább fizetni lakhatásuk költségeit. A korlátozások miatt viszont számukra most egy szállóra bejutni szinte lehetetlen, szó szerint nincs hova menniük. Most már nem csak a hajlék nélkül élőkre, hanem rájuk is gondolnunk kell.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult, hogy egy kicsivel is könnyebb legyen a rászorulóknak!

A VitaminBoom akció továbbra is folytatódik – ha önkéntesként szeretnél csatlakozni, itt tudsz jelentkezni, ha pedig támogatnál minket, itt megteheted. Köszönjük, hogy segítesz!