Tapasztó Orsi egy éve csatlakozott a Budapest Bike Maffiához. A nyári szünet után a szeptemberi iskolakezdéssel a +1XTRA program koordinátoraként az iskolai előadók csapatával újra elkezdik a munkát.

A Budapest Bike Maffia iskolai projektjei közül a +1 szendvicset már sokan ismerik. Te az iskolai programok egy másik ágának koordinálását végzed önkéntesként. Pontosan mi ez a program és mi a feladatod?

Lassan egy éve felállt egy előadói csapat, akik az iskolákban érzékenyítő előadásokat tartanak különböző korú diákoknak a hajléktalanságról, az odafordulásról, a BBM munkájáról és természetesen az ehhez való csatlakozás lehetőségeiről. Nekem az a feladatom, hogy ezt a folyamatot koordináljam, vagyis az iskolák megkeresései hozzám futnak be, köztük és az előadók közt én vagyok a kapocs, akinek biztosítania kell, hogy minden gördülékenyen menjen, az iskolák és az előadók a lényegre koncentrálhassanak.

A Budapest Bike Maffiánál még viszonylag új vagy, viszont korábban is önkénteskedtél már. Mikor csatlakoztál a csapathoz és mi az, ami miatt vonzott az önkéntesség?

A Bike Maffia csapatához már 2018 őszén csatlakoztam, az érdemi munkát pedig idén tavasszal kezdtem el. Az önkéntesség néhány éve része az életemnek, akkor valami átkattant a fejemben, hogy oké, eddig bírtam nézni messziről, most már valamit tenni is kellene az ellen, ami körülöttünk zajlik -kisemberként pedig az önkénteskedés az a tevékenység, amelyen keresztül azonnal tenni tudsz valamit. A BBM szerteágazó tevékenységét, folyamatos fejlődését, Zolinak és csapatának munkásságát évek óta figyelemmel kísérem, most pedig boldog vagyok, hogy úgy alakult, én is részt vehetek benne.

Az önkéntesség hozott-e olyan változást, élményt, amire nem számítottál, ami meglepett?

Az önkéntes munka megedzi az embert, ami a hajléktalansághoz való viszonyát illeti. Ha gyakran kell szembenézz valamivel, amit addig csak messziről figyeltél, akkor egyre nyitottabban tudsz egy kéregető szemébe nézni, a munka során pedig a kezdeti pánikot és gyomortáji feszültséget felváltja a tenni akarás. Azt sejtettem, hogy az önkéntes munka során sok kedves segítő szándékú emberrel fogok megismerkedni, de hogy harminc felett még köttetnek barátságok, olyan igaziak és őszinték, ez egy nagyon kellemes hozadéka ennek a munkának. Végül, de nem utolsó sorban az ember olyan élethelyzetekben találja magát, hogy addig számára is ismeretlen képességeire derül fény. Én fizikusként soha nem gondoltam volna, hogy tudok rendezvényt szervezni, pénzt gyűjteni vagy ilyen tematikájú pályázatot írni. Természetesen ehhez kell egy olyan szervezet, mely támogató közeget nyújt a folyamathoz.

+1XTRA

A program célja a fiatalok érzékenyítése, az önkéntesség népszerűsítése, valamint a +1SZENDVICS programunkba résztvevő diákokkal, szülőkkel, pedagógusokkal együtt egy olyan közösség építése, amelyben együtt gondolkodhatunk arról, hogy hogyan tehetünk önmagunkért és másokért. Ennek első állomásaként a résztvevő iskolákban egy kb. 1,5 óra időtartamú interaktív előadás keretében bemutatjuk a Budapest Bike Maffia munkáját, és beszélgetünk az előítéleteletekről a hajléktalanság témáján keresztül.

Ha szeretnéd iskolai érzékenyítő előadásunkat és előadóinkat meghívni, keresd Orsit!

eloadas@bikemaffia.com