A MyBudapest Photo Project idei pályázatára 1350 pályamunka érkezett hajléktalan alkotóktól. A zsűri tagjai, Bíró Kriszta, színész; Csoszó Gabriella, fotós, aktivista, tanár; Nánási Pál fotós; Oltai Kata művészettörténész, kurátor, illetve Sándor Dávid és Szepessy Ákos a Fortepan szerkesztői több körben válogattak a fotós munkákból. Nagy pacsi nekik, hogy munkájukkal támogatták a projektet. Arról kérdeztük őket, hogy miért csatlakoztak hozzánk:

“Azokat az embereket rávenni arra, hogy alkossanak valamit, akikre hosszú ideje nem számít senki, akiket kitaszítottak, akik aligha mutathatják meg, hogyan látják a világot – ebben részt venni számomra ügy, szembesülés, egyszerűen muszáj.”

Bíró Kriszta, színész

“Több éve segítem a hajléktalan emberek lakhatásért folytatott küzdelmét a fotóimmal és fotós képzésekkel, amelyeken a hajléktalan aktivisták is részt vesznek. A MyBudapest Photo Projectnek negyedik alkalommal vagyok segítője tanácsokkal, zsűrizéssel. Hogy miért? Mert felelősséggel tartozunk egymásért. Pont.”

Csoszó Gabriella, fotós, aktivista, tanár

 „Fontos dolognak tartom az elesettek, hajléktalanok segítését. A kombináció, hogy bringázva segítsünk a rászorulóknak egyszerűen tökéletes ötlet. Én is bringázom és bár nem csatlakoztam a BikeMaffia csapatához, nagyon örülök, hogy felkértetek, és részt vehetek a MyBudapest Photo Projectben. A zsűrizés és majd a kiállítás kapcsán nyilván a gyerekeimnek is át tudok adni pár gondolatot a kiszolgáltatottságról és a munkátok, illetve a szolidaritás fontosságáról.”

Sándor Dávid, szerkesztő, Fortepan

“Minden embernek fontos a sikerélmény, és ha valami értelme van a megmérettetéseknek, akkor az, hogy közben és utána érezze az illető, hogy figyelem irányult rá. Hatványozottan fontos ez olyan embereknek, akik hétköznap nemhogy figyelmet, de sikereket is ritkábban kapnak, érnek el. Nem utolsósorban azért érzem fontosnak részt venni hajléktalan emberekkel foglalkozó szervezet munkájában, mert egyébként is társadalmilag hátrányos vagy megkülönböztetéssel élő csoportokkal foglalkozom. Az pedig, hogy kriminalizálhatóvá váltak, különös felelősséget ró azokra, akik bármilyen szempontból melléjük tudnak állni.”

Oltai Kata, művészettörténész, kurátor

“Néhány éve ismerem Havasi Zolit, és rajta keresztül a Bike Maffia működését. Mindig nagy  tisztelettel figyeltem a munkáját, és néhány esetben igyekeztem segíteni is azt. Ez a felkérés egy ajándék számomra, olyan mintha azt mondanák, játszak szélsőt Puskás Öcsi mellett a Real Madridban.”

Szepessy Ákos, alapító szerkesztő, Fortepan

Fotók: Ezer László