A MyBudapest Photo Project, a Budapest Bike Maffia fotópályázata hajléktalan alkotók számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. 2019-ben a 4. évadot indítottuk el. A napokban válogatja a zsűri a beérkezett pályamunkákat, mi addig Fügei Évával, a BMSZKI Dózsa György úti Foglalkoztatási és Lakhatási Irodájának vezetőjével beszélgettünk a szállóról és a projektről.

A Dózsa György úti szállónak van-e valamilyen sajátossága? Kik járnak hozzátok? Milyen ellátási formák működnek nálatok? 

A Budapesti Módszertani Központ és Intézményei, röviden BMSZKI a Főváros által fenntartott szerteágazó intézményrendszer. Az ország legnagyobb hajléktalanokat ellátó komplexuma, 31 szakmai egységgel működünk. Ezek között a Dózsa György út a legnagyobb és legszélesebb szolgáltatási palettát felölelő telephely, mely egyben az intézményrendszer központja is.  Maximális befogadóképessége 620 fő. Itt a központban található a Szociális Információs Központ és a Felvétel Előkészítő Team, mely segíti az ügyfelek hozzáférését a személyre szabott szolgáltatásokhoz. A Dózsa Éjjeli menedékhely, a Dózsa Átmeneti Szállás és az Origóc Nappali Melegedő mellett itt működik a Hajléktalanok Foglalkoztatási és Lakhatási Irodája is. Az Iroda ügyfélforgalma átlagosan 40 fő/nap, de ezt jelentősen befolyásolja az évszakok és az időjárás, valamint a munkaerőpiac változékonysága. 

Mikor kerültetek kapcsolatba a Budapest Bike Maffiával? Milyen közös együttműködéseitek voltak velük?

2015-ben. Az Aszódi Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedőnek szervezett Fapad wellnest és plázát a Food Angels és a Budapest Bike Maffia. Szerintem ez volt az első közös együttműködésünk. Itt „boldogságpontokért”, vagyis kuponokért juthattak hozzá ruhához, pipereholmikhoz, ennivalóhoz a hajléktalanszálló lakói, illetve felmérték az egészségügyi állapotukat, szűrőprogramokban vettek részt és  fruzurát készítettek nekik az akcióban résztvevő fodrászatok.

A Bike Maffia +1 szendvics projektje nagy népszerűségnek örvend az ügyfeleink körében, rendszeresen kapunk a program révén friss szendvicseket. A fiatalok érzékenyítése, az iskolákkal való kapcsolattartás pedig pozitív változásokat indít be. A hajléktalanság társadalmi megítélése a negatív hibáztatás végpontról elmozdul egy aktív, tenni és segíteni akaró attitűd felé. Hosszú távon így felnő egy olyan nemzedék, aki felnőttként tudni fogja, hogy a hajléktalan emberek ugyanolyan széles spektrumon mozognak, mint ők. Az aluljárókban életvitel szerűen tartózkodótól, a munkahelyén jól teljesítő, ténylegesen „csak lakhatási problémával” küzdő emberekig.

Júniusban a Hajléktalanok Foglalkoztatási és Lakhatási Irodája nagy és változatos tartós élelmiszertámogatást kapott a Danone-tól, a BBM közvetítésével. Ez számunkra nagy segítség, hiszen az első teljes havi fizetésig talpon maradni nagy kihívás az ügyfélkörünknek. A munkába állással gyakran elveszítik az ingyenes étkezéshez való hozzáférést. Nem minden munkahelyen tudnak ingyenes vagy támogatott étkeztetést biztosítani.

A My Budapest Photo Projectben nem először vesztek részt partnerként. Milyenek a tapasztalatok? Miért lehet fontos egy ilyen program, egy művészeti projekt a szálló lakói számára?

A My Budapest Photo Projectben 2016. óta, 4. éve veszünk részt.  A fotópályázat az anyagi segítségen túl egy nagyon jó lehetőség, hogy az ügyfeleink más nézőponton keresztül lássanak rá a helyzetükre, az őket körülvevő világra. A fényképezőgép lencséjén keresztül máshogyan látják a világot. A képek pedig nekünk adnak egy másik betekintési lehetőséget a hajléktalanélet mindennapi megélésével kapcsolatban. A fényképezési lehetőség megmozgatja a velünk kapcsolatban lévő ügyfeleket. A fotózás, mint művészetterápia hasonló értéket képvisel, mint a többi alkotó tevékenység. Azt pedig, hogy a művészetterápiának milyen hosszútávú pozitív hatása van, szerintem nem kell hosszan kifejteni. 

Minden alkotás, amit az ember létrehoz, kifejez minket. Énerősítő, önbizalom erősítő hatással bír. Segíti az átélt traumák feldolgozását.