3 nap, 5 intézmény, 25 önkéntes, 65 nm ágyás, 370 kg várható hozam – ez az elmúlt hétvégénk számokban. Hajléktalanszállók és egy gyermekotthon kertjében tüsténkedtünk, majd az ottlakók gondjaira bíztuk az életerős magokkal teli ágyásokat. Így egész nyáron friss és tápláló zöldségek kerülhetnek az ő asztalukra is.

Tavaly egész nyáron friss uborkaféle termett a szállók kertjében, így nem volt kérdés, hogy idén is azon leszünk, hogy minél több zöld területet hasznosítsunk a Seeds 4 Hope projekt keretében.
Túl is vagyunk az idei első vetésen, hétvégén kialakítottuk a raklap-ágyásokat és elültettük a magokat.

De mielőtt belecsapunk, jöjjenek a szponzorok! Ez a hétvége ugyanis nélkülük nem jöhetett volna létre. Minden időben, a megfelelő helyre, a megfelelő mennyiségben érkezett – nagyon nagy köszönet az Oázis Kertészetnek a földért és a magokért; a Lush, Zöldbolt, Complexpressz Logisztika, HARTMANN-RICO Hungária Kft.-nek pedig a raklapokért.

Sokfelé jártunk, nemcsak szállón, hanem gyermekotthonban is – összesen öt helyszínen -, és külön örültünk, hogy sikerült megmozgatnunk az ottlakókat. Hiszen nemcsak az egészséges táplálék, hanem a példamutatás is célja ennek a projektnek. A közös munka során a társadalom peremén élők is megtapasztalhatják, hogy csak némi odafigyelés kell és egész nyáron élvezhetik munkájuk gyümölcsét.


Breznó közi Gyermekotthon srácai hihetetlenül élvezték a munkát és rengeteget segítettek. Azon túl, hogy előkészítettük az ágyásokat, 8 db-ot, azaz 16nm-t, és elvetettük a magokat, még a metszéshez és átültetéshez is volt energiájuk.


Twist Olivér Alapítványnál nem először jártunk, a már meglévő ágyásokat bővítettük ki, így mostantól 10 nm-en gazdálkodnak. Az ő külön kérésük volt, hogy csilit is ültessünk.


Magyar Vöröskereszt Madridi úti szállójának lakói az egyik leglelkesebb csapat. Külön kertész klubot alapítottak, és a most kialakított közel 20 nm-nyi parcella mellé újabb ágyasokat terveznek.


BMSZKI Kőbányai úti lábadozójában a 4 nm-nyi raklap-ágyáson és a 3×3 m-es parcellán kívül komposztáló is készült.


A raklapok összeácsolása okozott csak némi kihívást, erről tízéves önkéntesünk, Lora tudna mesélni.
Kezdetben sokszor rácsapott az ujjára a kalapáccsal, de végül belejött. Olyannyira, hogy az öt ültetésből háromban aktívan részt is vett. Végig jól érezte magát, azt mondta, hogy “Az volt a legjobb, amikor ráírtuk a botokra, hogy melyik sorba mit vetettünk. Meg a zsíros kenyér lilahagymával.” 


25 önkéntes segédkezett a kiskertek létrehozásában, és meg is van az eredmény, a 65 nm-nyi ágyás magáért beszél. Sokukkal már tavaly is találkoztunk, nem vette el senki kedvét egy kis fájós derék vagy piszkos kéz.
Lesz paradicsom, uborka, hagyma, saláta és eper is, na meg a bónusz csili.
BMSZKI Táblás utcai részlegében is remek csapat jött össze, akik már nagyon várják az első termést, és persze mi is velük együtt!

Majd írunk róla, és lesznek képek a Facebookon is. Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, ide írj: seeds4hope@bikemaffia.com