fbpx
Hírek

Tatai Károly, Karcsi régi önkéntesünk. Alapvetően az angol fordítói csoport vezetője, de számos más projektben is részt vesz, amelyek most a koronavírus helyzet miatt „pihennek”, de ezekről is beszélgettünk vele. Professzionális angol tudása sok programunkban jól jön: fordít a csapatépítéseken vállalati dolgozóknak, a Diák Vitamin Kommandókon külföldi diákoknak, lektorálja a Bike Maffia angol nyelvű anyagait, szövegeit, újabban pedig egy nagy projekten, a Szociális Szabadidőpark megvalósításán dolgozik együtt Mátraházi Zsuzsival, másik önkéntesünkkel, akivel az előző interjúnk készült.

Karcsi, mióta vagy a Bike Maffiánál, és hogyan kerültél a csapatba?

Klasszikus volt az indulásom, a BBM mindenki számára nyitott programjával, a Vitamin Kommandóval kezdtem: szendvicskészítés és kiszállítás. Ez 3 éve volt. Időközben az Ételmentés autós csapatához is csatlakoztam. Mivel elég sok időt töltöttem a BBM környékén, felmerült, hogy miben tudnék még  a szervezetnek segíteni. Így jött, hogy elkezdtem a fordító csoporttal foglalkozni és stábtag lettem, most már részt veszek a szervezetet érintő döntésekben is. Később egyéb projektekhez is kapcsolódtam, ahol épp szükség volt rám. 

Ezek szerint te is többféle tevékenységben veszel részt, ahogy sok más önkéntes a BBM-en belül. Az angol fordítói csoport koordinálása viszont állandó feladatod. Kik vannak ebben a csoportban, és mit csináltok? Hogyan lehet hozzátok csatlakozni?

Jelenleg csaknem 30 önkéntes tagja a csoportnak, teljesen vegyes nem, illetve kor tekintetében. Rendszeresen fordítjuk a BBM online tartalmait: webes, közösségi médiás megjelenéseket. Szükség esetén „offline” projekteket is támogatunk, mint például a MyBudapest Photo Projecthez kapcsolódó kiállítás és naptár anyagai esetén tettük. Bárki csatlakozását szívesen vesszük. Csak annyi a feltétel, hogy megfelelő szintű angoltudással rendelkezzen.  Az önkéntes koordinátorunknál vagy akár nálam is lehet jelentkezni erre a feladatra emailen keresztül. 

Alkalmanként fordítasz bike maffiás eseményeken. Hogyan zajlik egy csapatépítés, mi történik a Diák Vitaminon? Kikkel találkozol, mi a te feladatod ilyenkor? Milyen részt venni ezeken az alkalmakon?

Ezeknek a komplex programoknak a részeként  érzékenyítő előadásokat, beszélgetéseket is tartunk a résztvevők – részben vagy egészében külföldi, vállalati dolgozók vagy diákok a program típusától függően – bevonásával. Szóba kerülnek a sztereotípiáink, hogyan, kinek és miért segítünk, mi bátorít ebben, mi korlátoz. Az eseményt főzéssel vagy szendvicskészítéssel zárjuk, az elkészült ételek pedig rászorulókhoz kerülnek önkéntesek segítségével. Rendkívül izgalmas egy multikulturális közegben erről a témáról beszélgetni, hiszen mindenkinek más a megélése a saját környezetében. 

A diákok nyitottsága figyelemreméltó, legtöbb esetben figyelnek és érdekli őket a téma. Nagyon jó érzés a BBM innovatív projektjeit bemutatni, amelyek a társadalmi reintegrációról szólnak. Ezeket a résztvevők mindig elismeréssel fogadják, mi pedig büszkék lehetünk az elvégzett munkára. Persze nem feledve az alázatot azokkal szemben, akikért tesszük.

A Szociális Szabadidőpark megvalósítása nagy kihívás, úgy gondolom. (A parkról, a tervekről ITT olvashattok bővebben.) Hogyan haladtok a projekttel most a vírushelyzet idején? Mit gondolsz, a lakók hogyan fogadják majd?

Meglehetősen komoly kihívás, valóban. Küzdünk is vele. Szerencsére a Seeds4Hope projekt által már van valamennyi tapasztalatunk, amit át lehet ültetni. Olyan munkákra kell bevonnunk önkénteseket, amire eddig még nem volt példa. Fura talicskázásra és földhordásra kérni a jelentkezőket. Nem erre számítanak a BBM-nél.  A tervezési szakaszon már túl vagyunk, hamarosan elkezdjük azokat a kültéri munkákat, amelyeket néhány fős csoportokban lehet végezni, természetesen a jelenleg érvényes szabályok betartásával. Bízom benne, hogy a nyár második felében elkészül a Táblás utcai park. A lakók már nagyon várják, hogy több időt tölthessenek a szabadban megfelelő elfoglaltságot találva.

Régóta vagy Bike Maffia tag, mi az, ami itt tart téged?

A cél, az ügy, a rászorulók segítése fontos számomra. Nagyon jó a közösség is, a mai napig szívesen megyek pl. Vitamin Kommandóra, ahol mindig új embereket ismerhetek meg, akikkel nagyon könnyű megtalálni a közös hangot. Az is fontos számomra, hogy a BBM folyamatosan megújul, keresi az új lehetőségeket, reagál a változásokra. De a leginkább az motivál, amikor találkozom a hajlék nélkül élő emberekkel akár az utcán, akár szállón. Mindig rendkívül hálásak és örülnek annak a néhány szónak, amit váltani tudunk. Hogy tisztelettel, egyenrangúként, de segítő szándékkal fordulunk feléjük.

Fotó: Juhász István