fbpx
Hírek

Csonka Judit az Ételmentésben kezdett, aztán tavaly hozott egy ötletet, amiből egy új, nagyon sikeres projekt nőtt ki, az Egy-Tál-Étel, amit ő maga szervezett meg.

Judit, hogyan és mikor találtál rá az Ételmentés projektre? 

Két éve a Facebookon lettem figyelmes egy felhívásra, hogy a Bike Maffia sofőröket keres. Pár nap múlva egy kávéházi megbeszélésen találtam magam, egy hét múlva pedig már az első szállításon is túl voltam. Az Ételmentésben rengeteg adagot mentünk: az előkelő céges rendezvényekről megmaradó ételeket éppúgy elszállítjuk a hajléktalanszállókra, mint a nyári táborok megmaradt kakaós csigáit.

Tavaly kitaláltál egy sokak számára nagyon egyszerűen és könnyen elérhető adományozási formát, tulajdonképpen egy új Bike Maffia projektet. Mi ez, és hogyan kezdődött az egész?

Egyszer a Budapest Party Service jóvoltából a Várkert Bazárból vittem a megmaradt ételeket a baptistákhoz. Sokat kellett várnom, magam is beálltam csomagolni, ami elég lassan ment. Ekkor gondoltam arra, hogy tök jó lenne, ha nem kellene ennyit foglalkozni a dobozolás maceráival, bárcsak lenne egy egyadagos csomagolórendszerünk, mint pl. az Egészségkonyhának, ahonnan négy éve az ebédemet rendelem. Tulajdonképpen ennyi volt a kezdő gondolat. Az autóban már kész is volt a terv: felkerestük az Egészségkonyhát, ahol az ötletünket nyitottan fogadták, és némi együttgondolkodás után leprogramozták a honlapjukra a kért mezőt. Ennek köszönhetően az Egészségkonyha ügyfeleinek lehetősége nyílik arra, hogy a saját heti ebédjük mellé egy rászoruló számára is rendeljenek melegételt csupán egy kattintással. És mivel az étel árában a szállítás is benne foglaltatik, csak a címeket kell megadnunk nekik.

Hány adag ételt adományoztak eddig az Egy-Tál-Ételen keresztül? Kiknek juttatjátok el ezeket?

A program 2019 novemberében indult, és azóta az Egészségkonyha ügyfelei több, mint 20.000 adag ételt adományoztak. Hihetetlen szám ez! A népszigeti “Isola” Éjjeli Menedékhely hajléktalan lakóinak és a Twist Olivér Alapítvány nappali melegedőjébe betérő, roppant szolid körülmények között élő embereknek tudunk biztosítani minden nap tápláló, melegételt. Olyan intézményekről beszélek, ahol egyébként semmilyen melegétel-ellátás nem lenne enélkül. 

Eleinte még kimentem pár alkalommal az Isolába, megnézni a vacsoráztatást. Öröm volt látni a kanalazást, nézni a tunkolást. Barterek is kialakultak: egy hurkáért két csirkemell jár, illetve egy adag krumplipüré két adag kuszkuszt ér.  Ma már nem megyek a helyszínekre, hisz az Egy-Tál-Étel projekt önállóan, olajozottan működik. Folyamatosan kapunk visszajelzéseket az intézményvezetőktől.  És a tervek szerint hamarosan egy harmadik helyszínt is bevonunk majd. 

Sokszor találkozunk veled önkéntes programokon, Bike Maffia eseményeken, akciók alkalmával. Segítesz, ahol tudsz, ötletelsz, kezdeményező vagy. Honnan az elkötelezettséged, mi az, ami hajt téged?

Tevékeny, energikus ember vagyok, akkor érzem jól magam, ha zsezseg a világom. Most, hogy megvan a projekt kerete és a remek referencia, meg fogunk keresni más cégeket is, hisz ez egy win-win-win projekt. Nyer a kliens, akit örömmel tölt el az adakozás, nyer a vállalat, de legfőképpen a rászorulók nyernek.

Fotó: Juhász István