projektek

Jó szándékú, lelkes önkéntesek vagyunk, akik vajaznak, felvágottat és zöldséget szeletelnek, szendvicset csomagolnak, ruhát, vitamint és egyéb adományokat válogatnak. Hajléktalan embereket keresünk fel a városban, akik legalább annyira hálásak pár jó szóért, mint az adományokért, amiket kiviszünk. Szomorú történetek, eltorzult sorsok, megható félmondatok és flaszterszintű realitások a lezárt Budapesten. Télen életmentő a forró tea a takaró, vagy az, hogy monitozzuk az embereket és az állapotukat.  A hőségben elengedhetetlen a gyümölcs vagy épp az ivóvíz. A Vitaminkommandó a kemény sztorik megható pillanatairól szól.

A Vitamin Kommandóval minden héten kedden és csütörtökön tápláló, zöldségekkel gazdagon megrakott szendvicset, vizet, télen forró teát, takarót, meleg ruhát, a járvány idején pedig tiszta maszkot viszünk ki az utcán élő embereknek, bringával.

Ez volt a szervezet legelső kezdeményezése. A bringás önkéntesek 2011 karácsonya óta minden héten minimum kétszer kigurulnak, Buda és Pest belső kerületek utcáin élő hajléktalan embereknek segítenek.

“Jó estét, a Budapest Bike Maffia vagyunk! Esetleg kér egy…”
“Bármit kérek!”
Egy átlagos beszélgetés a Vitaminkommandón.

“Bringával, mert ez a leghatékonyabb mód. A hajléktalan emberek sokszor autóval nehezen megközelíthető  helyeken élnek. Hátizsákkal és a teherbicilkivel rengeteg csomagot tudunk nagyon hatékonyan kiszállítani, és hát a bringa már a lábunk közé van nőve…”
mondja mosolyogva Havasi Zoltán a BBM alapítója és vezetője.   

A Vitamin Kommandóban önkéntesek dolgoznak. Van, aki a szendvicskészítést és a csomagok összeállítását élvezi inkább, más terepre szeret menni és találkozni a hajléktalan emberekkel. Mindenki azért jön, mert segíteni akar, de az is igaz, hogy a bázis egy baráti hangulatú klub: jó ott együtt lenni, és a munkaidő után együtt segíteni, önként. 

A Vitamin Kommandó fennállása óta több ezer önkéntes megfordult a programban, 2018-ban a krízis hidegben, egy hét leforgása alatt 2000 segítőnk volt. A koronavírus-járvány és a korlátozások ezt a kezdeményezést is érintették: jelenleg előre csomagolt élelmiszerekből készítünk pakkokat a hajléktalan embereknek. Kis létszámmal dolgozunk a bázison, betartva a biztonsági szabályokat. Amint a kijárási korlátozás lazul, sokkal több önkéntest fogadhatunk a bázison.

Ha szívesen csatlakoznál a szendvicskészítéshez és/vagy a kiszállításhoz, várunk minden kedden és csütörtökön 18.00-tól a Budapest Schoolban (1137 Budapest, Pozsonyi út 10.).

Ha jössz, arra kérünk, hogy ezt jelezd előre a Vitamin Kommandó Facebook oldalán az aktuális eseménynél a HELYFOGLALÁS gombra kattintva.

Ajánld fel az 1%-odat a Bike Maffiának! 
Adószámunk: 18596856-1-42