fbpx

A Budapest Bike Maffiát a társadalmi apátiából való kimozdulás és a tenni akarás hívta életre 2011-ben. Ételadományok elkészítésével és gyűjtésével kezdtük a munkát, az adományok kiosztásakor bringával kerestük fel az utcán és a szociális ellátásban élő hajléktalan embereket. Célunk az ő életük segítése volt.

Az elmúlt években dinamikusan nőtt a szervezet, rengeteg önkéntes csatlakozott hozzánk, s ennek köszönhetően új projekteket és akciókat indítottunk. Programjainkon keresztül sokféle módon közelítünk a hajléktalanság és az előítéletesség problémájához, melyek sok esetben túlmutatnak az elsődleges segítségnyújtáson. Rendszeres ételadományainkon túl az akcióink a figyelemfelkeltést, a szemléletváltást szolgálják, az iskolai programok az érzékenyítést, a közösségépítést, az önkéntesség népszerűsítését célozzák, ételmentő projektünk a pazarlásra, a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet, kiskert programunk a hajlék nélkül élők önellátását, aktivizálását segíti, fotópályázatunk a művészet eszközeivel az alkotás örömét és a sikerélményt adják a résztvevőknek, míg Sweet Home projektünk rászoruló családok életét segíti. Az Európai Szolidaritási Testülethez csatlakozva pedig nemzetközi, európai uniós projekteket is indítunk, melyek külföldi résztvevők bevonását is lehetővé teszik.

Célunk továbbra is a hajléktalan emberek, rászoruló családok, szociális intézmények segítése. Kreatív, innovatív szemlélettel közelítünk a segítségnyújtáshoz, a szociális ellátáshoz, nagy számban toborzunk önkénteseket és delegálunk többek között az intézményi ellátásba, illetve egyéb civil szervezetek munkáját segítve a projektjeinken keresztül. Fontos feladatunk a társadalmi érzékenyítés, az előítéletek lebontása – kiváltképp a fiatalok körében -,  az új megoldások megtalálása a szociális környezetben.

Az elmúlt években több vidéki nagyvárosban és külföldön is indult Bike Maffia: Debrecen, Pécs, Székesfehérvár, Szeged és Miskolc után Pereira (Kolumbia) városában is működésbe léptek a bringás segítők.  

Víziónk

Egy olyan elfogadó, felelősségvállaló társadalom, amelynek szereplői fenntartható módon cselekszenek a rászorulók méltó életkörülményeiért.

Küldetésünk

  • érzékenyítés: előítéletek csökkentése, társadalmi szemléletformálás újszerű projekteken keresztül;
  • edukáció: tudásmegosztás, az adományozási kultúra erősítése, konkrét „segítség a segítéshez”;
  • segítségnyújtás: a rászorulók ellátásának támogatása az igényeknek megfelelő segítségnyújtással;
  • együttműködés: a civil és szakmai szervezetek, a közszféra és a gazdasági szereplők összefogásának segítése;
  • foglalkoztatás: reintegrációs folyamatok támogatása innovatív projekteken keresztül, társadalmi vállalkozások létrehozása, tartalmas időtöltés és cél teremtése a hajléktalan emberek számára;
  • fenntarthatóság: adaptálható modellek kialakítása, környezettudatos projektek indítása (kiemelten az élelmiszerpazarlás csökkentése);
  • hitelesség: erős önkéntes bázissal rendelkező, befogadó, transzparens, pénzügyileg stabil szervezet, amely reagál a változásokra.